Te gek voor woorden

Tijdens de jaarlijkse excursie van de Se-n-Se-richtingen naar Londen brachten de studenten van 7ME een bezoek aan The Museum of the Mind. Het gloednieuwe museum is gevestigd in The Bethlehem Royal Hospital, het oudste ziekenhuis gespecialiseerd in psychische aandoeningen. Sinds de dertiende eeuw probeert men er met wisselend succes het lot van geesteszieken te verbeteren. (Het Engelse woord bedlam, een synoniem voor chaos, komt van een verbastering van Bethlehem.) In het museum krijg je niet alleen een overzicht van de methodes die men in de loop der eeuwen uitprobeerde, maar ook merkwaardige kunstwerken. Kunst blijkt namelijk een goede uitlaatklep te zijn voor veel patiënten. Waar woorden falen, kan kunst emoties tot uiting brengen. Op het moment van ons bezoek organiseerde men een tentoonstelling van het werk van Richard Dadd, een schizofrene kunstschilder die zijn vader doodde en nadien de rest van zijn leven in The Royal Bethlehem Hospital doorbracht.

Later op de dag reisden dezelfde studenten naar The City om zich te verdiepen in de geschiedenis van de traditionele geneeskunde in het (kleine) museum van St Bartholomew Hospital, het oudste ziekenhuis van Europa, en - in tegenstelling tot Bethlehem - nog steeds op dezelfde locatie. Toen studenten voor een kort toiletbezoek de nieuwe vleugel van het ziekenhuis opzochten, vonden ze daar een opmerkelijk futuristisch gebouw achter een middeleeuwse gevel.

Hun collega's van 7IT maakten een lange wandeling door Greenwich (het voormalige hoofdkwartier van de Britse marine) en The Docklands, de gerenoveerde buurt op wat ooit de haven van Londen was. The Docklands Museum biedt de bezoeker een interessant beeld van de commerciële scheepvaart door de eeuwen heen. Men schuwt er zelfs niet voor een donkere pagina uit de geschiedenis aan bod te laten komen: de rol van de Britten in de slavernij-industrie. De jongens van 7CW sloten zich in de voormiddag aan bij hun collega's van 7IT, en nadien namen ze de metro naar South Kensington voor hun bezoek aan The Science Museum. Een tentoonstelling over Ada Lovelace (1825-1852) een wiskundige die de basisideeën voor de analytische machine al formuleerde in de vroege achttiende eeuw, sloot mooi aan bij het materiaal van de blijvende tentoonstellingsruimtes.

Se-n-Se in Londen.