Beroepenrally

Donderdag 18 april 2024. On The Move, de jaarlijkse beroepenrally, vond dit jaar plaats op de terreinen van logistiekreus Distrilog in Willebroek. De leerlingen van de economische richtingen van de vierde jaren werden er warm gemaakt voor enkele knelpuntberoepen.

Zo kregen ze uitleg over de taken van supply chain managers, de mensen die erop toezien dat alle elementen van onze consumentenproducten op tijd en in goede staat op de juiste plek zijn. Het bijna volledig automatische distributiesysteem van gastbedrijf Distrilog toonde hen wat de toekomst zal bieden.

In een andere ruimte werden enkele beroepen van de binnenvaart voorgesteld. Met een virtual reality bril konden leerlingen zich op een binnenschip wanen, maar ze mochten ook een poging doen om een touw aan een meerpaal te bevestigen.

De favoriete onderdelen van de meeste leerlingen waren echter de workshops waarbij ze zelf aan het stuur van een voertuig mochten zitten. Buschauffeur of vrachtwagenbestuurder – al dan niet met een gevaarlijke vracht – zijn nu eenmaal knelpuntberoepen en de sector wil bij jonge mensen interesse opwekken voor die beroepen. Daarom mochten de leerlingen zelf een rondje rijden met een vrachtwagen of een bus. (Voor de veiligheid werden het gaspedaal en de rem door een ervaren chauffeur bediend, maar de leerlingen mochten wel aan het stuur draaien. De ervaren chauffeur gaf vaak tips en heeft verschillende keren ‘je andere rechts‘ moeten roepen …)