Leerzaam Lille

Een verslag van Jaklin: Het vijfde jaar moest voor het vak Frans naar Lille . Iedereen werd om half acht op school verwacht. We kwamen rond half tien in Lille aan, waar we in groepjes werden verdeeld. Elk groepje kreeg een begeleider. Wij hadden Michael Dubois (foto), de leukste begeleider van allemaal. Om elkaar beter te leren kennen, gingen we samen ontbijten. Iedereen was nog een beetje verlegen.

Dan volgden de opdrachten. Sommigen moesten een beat maken en zich voorstellen, anderen moesten dansen, en zij die overbleven, moesten vals zingend zichzelf voorstellen. Iedereen voelde zich al snel op zijn gemak, zelfs in het Frans.

Daarna trokken we de stad in voor nog meer opdrachten, o.a. een ritme bedenken met de groep door te klappen of te stampen. Dat was superleuk. Aan een reuzekompas moesten we acteren in het Frans, maar ook Franse acteurs, DJ’s  en films nabootsen zonder
ook maar een woord te zeggen. En dan kregen we een boekje met verschillende vragen die we moesten beantwoorden. De grootste uitdaging:hulp vragen aan voorbijgangers ... in het Frans.

Waar ik wel van geschrokken ben, is dat ik mensen op straat zag slapen, zoals een vader met zijn zoon, en dat was heel erg om te zien. Er waren ook kindjes van ongeveer vier jaar en jonger, die aan het bedelen waren.

Later kregen we een bordje met een stiftje. We moesten aan de mensen gaan vragen ‘Waar denk je nu aan?’. We hebben vooral gemerkt dat de vrouwen vaak denken aan hun kinderen. Er waren ook vragen over België, wat sommige ondervraagden vreemd vonden. Iemand reageerde met  ‘Jullie komen toch van België ?’. Een beetje gênant.

Na een grote groepsknuffel en een groepsfoto was de dag voorbij, een superleuke dag. Ik zou het allemaal zeker nog eens willen overdoen.

Jaklin Yaramis (5CM)

De vijfde jaren in Noord-Frankrijk