Jaaroverzicht 7IT

De eenjarige opleiding ‘Maritiem Bediende’ (Se-n-Se) heeft een aangepast leerplan, aangevuld door een stage en wekelijkse excursies die de leerstof illustreren. In het afgelopen jaar lieten behoorlijk wat bedrijven en organisaties onze studenten toe de leerstof aan de praktijk te toetsen.

In de cursus komen allerlei transportmogelijkheden aan bod. Omdat ecologie en klimaat steeds belangrijker worden voor de klant, bezochten we Lineas (spoorvervoer), Gosselin (binnenvaart) en Brucargo (luchtvracht).

We hadden ook aandacht voor de verschillende goederensoorten. Antwerp Euroterminal toonde ons hoe rollend materiaal per schip of trein wordt vervoerd, terwijl Zuidnatie gespecialiseerd is in het vervoer van grote en zware goederen die niet in een container passen. Indrukwekkend!

Verder bestudeerden we de manier waarop goederen worden gedistribueerd. Van Moer Logistics verzorgt bijvoorbeeld de grondstoffen voor de belangrijke chemische industrie in de haven. Maar we kregen ook een kijkje achter de schermen van de Europese hub van Nike. (Alle producten van Nike bedoeld voor de Europese markt komen via Laakdal.)

Natuurlijk bestudeerden we ook de verschillende officiële instellingen die gang van zaken in de Antwerpse haven elke dag weer in goede banen leiden. Een bezoek aan de douane gaf de studenten inzicht in de verschillende taken van de douane en in de samenwerking met expediteurs en scheepsagenten.

Omdat deze richting al jaren bestaat, hebben we een goed beeld van wat de bedrijven verwachten van sollicitanten. Daarom nemen de studenten deel aan sollicitatietraining in het Havenbedrijf en vertellen oud-studenten uitgebreid over hun carrière in deze sector.