De Scheppersblog

Eerste graad

Create & Share

Create & Share, de modeshow van Creatie & Mode kon zoals altijd verrassen. Het Oude Badhuis aan het Stuivenbergplein was al eerder de locatie voor onze modeshow, maar dit jaar was er geen (verhoogde) catwalk te bespeuren. Zoals het intussen bij sommige grote modeshows van Parijs de gewoonte is, liepen de modellen over de begane grond tussen het publiek dat in verschillende vakken was verdeeld. 

Twee camera’s volgden de gebeurtenis vanuit de hoogte en de gecapteerde beelden werden live op grote schermen geprojecteerd. Een gigantische spiegel aan het einde van het wandelpad maakte het mogelijk om de creaties vanuit twee oogpunten te bekijken. De technische ploeg was er weer eens in geslaagd de onmogelijke verzinsels van de drie regisseurs (leerkrachten Creatie) tot een werkbare realiteit om te vormen.

Elk onderdeel van de show werd ingeleid door een kort Instagramfilmpje waarin de leerlingen aspecten van hun leven met het publiek deelden. Deze aanpak maakte de show misschien wat lichter en vrolijker dan vorige edities. De kleding was vaak heel kleurrijk, zoals de door pyjama’s geïnspireerde ‘lounging’ jurken van 6CM of de retro-kledij van 4CM. Sommige werkstukken konden verrassen, zoals de jassen van 5CM die je blijkbaar binnenstebuiten mag dragen.

Aangezien de leerlingen van CM bekende designers als helden hebben, vertoonden allerlei kledingstukken verwijzingen naar grote namen uit de modewereld. Voor hun eindwerk moesten de leerlingen van 6CM trouwens een ontwerp maken geïnspireerd door nieuw Belgisch modetalent. Ook de finale was traditiegetrouw voor de laatstejaarsstudenten. In een avondjurk waarvoor de videoclips van Oscar and the Wolf inspiratie had geboden, mochten zij het eindapplaus in ontvangst nemen.

Proficiat aan alle deelnemers, bedenkers en medewerkers.

(Foto’s op de facebookpagina’s van het Scheppersinstituut en Creatie & Mode.)


Opscheppers 14.3

In juni verschijnt Opscheppers 14.3, het derde nummer van dit schooljaar, het tweeënveertigste sinds het ontstaan van het Scheppersinstituut, het negenennegentigste (99!) sinds enkele leerlingen en leerkrachten van het toenmalige Sint-Eligiusinstituut de schoolkrant startten in 1985. Drieëndertig jaar lang, onafgebroken, elk trimester een nummer. Volgend jaar hebben we iets te vieren ...

Wat valt er te lezen? In het onderdeel 'Laatste Nieuws' behandelen we kort een aantal nieuwsfeiten, al dan niet met een sensationele titel. Leerlingen van het zesde jaar hebben trouwens bestudeerd wat 'fake news' zo aantrekkelijk maakt en sturen hun eigen verzinsels de wereld in. (Michael Jackson leeft nog!) De jongens en meisjes van 5H1 bezochten Parijs en beschrijven hun vreemde avonturen in het Frans. Laten we maar zeggen dat ze ons in het Louvre nu ook kennen.

Je vindt een uitgebreid verslag van het debat dat een leerling van 6H1 (met de hulp van de heer Meukens) organiseerde om de leerlingen van het zesde jaar voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen. Natuurlijk hebben we ook wat te vertellen over de modeshow van Creatie & Mode, die dit jaar aandacht kreeg van de 'echte' pers zodat onze leerlingen hun P.R.-talenten even moesten aanscherpen. In Taalverhaal mag je gokken wat enkele vergeten en nieuwe woorden betekenen. Denk je dat een 'fluks' je 'nomofobie' kan oplossen? Als je maar geen 'gordijnpreek' krijgt.

Onze leerlingen hebben echt niet veel nodig om een gedicht te schrijven. Elk onderwerp kan aanleiding zijn voor een literair meesterwerkje: de liefde, de sportdag, het afgelopen schooljaar, ... Als ze beginnen te tekenen blijkt de invloed van zowel Disney als van Japanse manga heel sterk.

De pers ontdekt de modeshow

Het wordt echt professioneel.

Verder lezen

Een ontmoeting tussen moeder en zoon

Een dag voor Mama

Verder lezen

Geld en politiek.

Nationale Bank en het Parlement

Verder lezen

Infoavond

Veel belangstelling voor de infoavond. Heel wat ouders en kinderen bezochten de school op zoek naar informatie. De leerlingen van retail hadden voor

Verder lezen

Succes!

Vierentwintig uur werken voor een goed doel

Verder lezen

Verkoopmoment Retail & You

Unieke en betaalbare tweedehandskledij voor mannen, vrouwen en kinderen.

Verder lezen

De leerkrachten worden in de broodjes gelegd

Food for thought

Verder lezen

Open Bedrijvendag (2)

Zondag, rustdag? Nee, niet voor sommige leerlingen… Zondag 1 oktober openden honderden bedrijven hun deuren voor de jaarlijkse Open Bedrijvendag georganiseerd

Verder lezen

Open Bedrijvendag

En onze leerlingen op televisie.

Verder lezen

Sportdag

Vrijdag 28 april was een ideale dag om nieuwe sporten te ontdekken.

Verder lezen

Demodagen

Leerlingen van enkele uitgenodigde basisscholen zetten hun eerste stapjesin het secundair.

Verder lezen

Kunstbende

Vertegenwoordigers van de Kunstbende op bezoek

Verder lezen

Knappe Koppen

2KV triomfeert bij wiskundewedstrijd

Verder lezen

CM in het Modemuseum

Het Modemuseum toont Scheppers

Verder lezen

Weerstation

We kunnen het schoolklimaat nu ook wetenschappelijk vastleggen.

Verder lezen

Haven en natuur

De leerlingen van het tweede jaar bewonderden economie en natuur.

Verder lezen