Filmforum 2

14 maart 2024. Met het tweede filmforum doken de leerlingen van de derde graad weer de geschiedenis in voor een merkwaardig verhaal over ‘cyberpesten avant la lettre’.

Littlehampton, begin jaren twintig van vorige eeuw. Het vredige dorpje wordt opgeschrikt door een reeks vulgaire brieven, geadresseerd aan een brave, vrome dame. Men heeft al snel een verdachte, maar is die ook wel schuldig? Een waargebeurd verhaal wordt in de traditie van de Britse komische ‘whodunnits’ kleurrijk vertolkt door een reeks topacteurs.

Achter het bij momenten hilarische verhaal zitten enkele diepe conflicten. De veranderende positie van de vrouw na de eerste wereldoorlog zorgt voor spanningen. Dat een vrouwelijke agent het onderzoekt leidt, ligt bij sommigen heel moeilijk. Het is bovendien geen toeval dat de hoofdverdachte van Ierse afkomst is, zo vlak na de Ierse Revolutie, die voor Engelsen als een soort verraad tijdens de oorlog werd aanzien.

Voeg daarbij sommige keuzes van de scenarist en regisseur, zoals de ‘colour blind casting’, en je begrijpt dat de film tot interessante lessen kan leiden.