Kringwinkel

Op vrijdag 27 januari namen de leerlingen van 4BEa een duik in de sociale en circulaire economie.

De place to be was het centraal magazijn van Kringwinkel Antwerpen. Met open armen werden de leerlingen ontvangen door Hans Tops die sinds vorig jaar directeur is. Na een succesvolle carrière bij KBC en BPost, wou hij nog iets “goeds” doen. Hij zorgt er nu voor dat heel wat mensen die niet op de reguliere arbeidsmarkt een job vinden, toch aan de slag kunnen. Het doel van Kringwinkel Antwerpen is dat deze werknemers (terug) geïntegreerd geraken in de maatschappij.

Wat ons meteen opviel, was de open en familiale sfeer op de werkvloer. De werknemers werken er met een lach en zijn vrienden van elkaar. In het centraal magazijn te Merksem worden alle spullen die binnengebracht of opgehaald worden, gecontroleerd en gesorteerd. Kringwinkel Antwerpen aanvaardt alles op voorwaarde dat de goederen nog verkoopbaar of herstelbaar zijn: kleding, elektrische apparaten, huishoudmateriaal, fietsen, speelgoed, boeken, schilderijen of meubelen. Daarna worden de goedgekeurde goederen verdeeld naar de winkels waar je ze voor een prikje kan kopen.

De markt van de tweedehandsgoederen doet het de laatste tijd zeer goed. Éen op de twee goederen wordt verkocht. Wat sinds enkele jaren ook veel succes heeft, is de online webshop “Kringding”. Hierop worden waardevolle objecten geveild. Zo werd ooit een duur horloge van Jaeger-LeCoultre geveild voor 2 000 euro.

Ook al is Kringwinkel Antwerpen een vzw en hoeft het geen winst te maken, het is wel belangrijk dat het bedrijf winstgevend blijft zodat het verder kan investeren om nog meer goederen en mensen een tweede kans te geven!

Enkele cijfers:

· bestaat 32 jaar

· 550 werknemers

· 330 werknemers via VDAB

· 125 werknemers via OCMW

· 70 verschillende nationaliteiten

· 11 kringwinkels in centrum Antwerpen en rondom

· 750 000 klanten

· 5 280 000 kg goederen per jaar

Meer info www.kringwinkel.be

(K. Vercauteren)