Tijdreis naar W.O.1

Op dinsdag 10 mei vertrok 5ET/HW al voor dag en dauw met de trein naar een stad met een zeer rijk en divers verleden, helemaal aan de andere kant van het land: Ieper.

Aangekomen in het In Flanders Fields museum kregen ze onmiddellijk een andere identiteit. Iemand werd een Duitse soldaat, een voormalig leerkracht die gedwongen werd in Ieper voor het vaderland te strijden. Iemand anders werd een Engelse generaal, te jong en te brutaal weggerukt uit het leven. Ook werd iemand getransformeerd tot Vlaamse verpleegster, hulpeloos en machteloos toekijkend bij zoveel gifgasgeweld.

Daarna was het tijd om de kuiten in te smeren. Maar liefst 30 kilometer lang leidde Ermin ons al fietsend moeiteloos door de Vlaamse velden. Ze waren onder de indruk van loopgraven, oorlogskerkhoven en het befaamde Tyne Cot,

Lunch bestond uit boterhammetjes in het gras en een plaatselijke supermarkt bood een oplossing voor al die geleden dorst. De heerlijk warme en lichtjes uitputtende dag werd afgesloten met een heerlijk Iepers ijsje. Voor herhaling vatbaar!

Twee merkwaardige feiten. De leerlingen begeleid door hun leerkrachten Engels en Duits, een combinatie die misschien symbolisch was voor de naoorlogse vredeswens. En, o ironie, de uitstap vond plaats op de 82ste verjaardag van het begin van … Wereldoorlog Twee.