Wikifin Lab

In de gebouwen van van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (‘Financial Services and Markets Authority’ of FSMA) te Brussel vind je Wikifin Lab, een interactief centrum voor financiële educatie. Op donderdag 21 oktober mochten de leerlingen van 6 Handel een sessie bijwonen, zodat ze konden experimenteren met verschillende financiële situaties uit het dagelijks leven.

Bij het inleidend gesprek bleek duidelijk dat verschillende leerlingen al plannen hebben voor hun financiële toekomst. Sommigen werken al met een spaarplan waarbij ze elke maand wat geld opzijzetten. Op de vraag of ze in de toekomst wilden huren of een huis gingen kopen, koos de volledige groep voor een eigen huis, hoezeer de moderator ook probeerde aan te tonen dat huren soms zijn voordelen heeft.

Dan volgden enkele opdrachten in het futuristisch ingerichte gebouw. Individueel of in kleine groepjes moesten de leerlingen een aantal beslissingen nemen over financiële transacties. Zo kregen ze bijvoorbeeld de opdracht om een bepaalde som spaargeld op zes maanden tijd tien procent in waarde te laten stijgen door dat geld te verdelen over spaarrekeningen en investeringen. Op een scherm verscheen de wijzigende beursnotering van hun investering, met af en toe een nieuwsbericht dat invloed zou kunnen hebben op de waarde van een aandeel. Kopen of verkopen?

Bij een andere opdracht moesten ze het maandelijks budget van een huishouden raden, de bedragen zowel als het percentage dat elke onderdeel (woning, voeding, …) zou nodig hebben. Nadien kregen ze de reële cijfers te zien en ontdekten ze bijvoorbeeld dat woningkosten toch wel een hele hap uit het budget halen.

Na een tweetal opdrachten werden de leerlingen telkens weer bij elkaar geroepen om de resultaten te bespreken. Dat leidde soms tot vreemde bevindingen. Bij een opdracht waarbij je met een beperkt budget een feestje voor tien personen moest organiseren, kon je kiezen uit producten die op verschillende manieren werden aangeprezen (‘beperkte voorraad’, ‘drie voor de prijs van twee’, …). Bij de nabespreking legde moderator Sander uit dat aankopen op een rationele of een emotionele basis genomen worden, en hoe de reclamewereld daarop inspeelt. Toen de beslissingen van alle deelnemers werden vergeleken, bleek dat de twee deelnemers met het hoogste percentage emotionele beslissingen … de twee begeleidende leerkrachten waren.