Het jaar van 7ME

Medio-sociale administratie, onze opleiding voor uitvoerende taken binnen de sociale  sector, combineert zoals de meeste Se-n-Se-richtingen een brede theoretische basis met kansen om de realiteit van dichtbij te bestuderen. Er is niet alleen de uitgebreide stage van acht weken (februari-maart). De studenten bezoeken elke woensdag een instelling of bedrijf, of ontmoeten een ervaringsdeskundige die de leerstof nog meer tot leven brengt. Een kort overzicht.

Allereerst maakten de studenten kennis met de belangrijkste Antwerpse ziekenhuizen, waar velen later in het jaar trouwens stage zouden lopen. Een kijkje achter de schermen  met bijvoorbeeld ook uitleg over Carenet, een programma dat de uitwisseling van elektronische berichten mogelijk maakt voor de verzekerbaarheid en de facturatie.

Verder bezochten de studenten een aantal organisaties die belangrijke diensten aan de medische wereld leveren. ART (Ambuce Rescue Team) gaf inzicht in de uitdagingen van het ziekenvervoer. In de Assist Thuiszorgwinkel leerden ze meer over het medische materiaal dat herstellende patiënten en mindervaliden daar kunnen ontlenen. Het CM infocentrum bood dan weer informatie over mutualiteiten.

Het werd heel praktisch met lessen over CPR (reanimatie) waarvoor we naar Thomas More Campus Lier trokken.

Dat de leerstof soms heel breed geïnterpreteerd wordt, blijkt uit de lezingen over dementie, zorgverzekering, thuiszorg of een bezoek aan Free Clinic, een organisatie die laagdrempelige hulpverlening en zorg verleent voor personen met een afhankelijkheidsproblematiek.

En dan was er ook de driedaagse uitstap naar Londen. The Royal London Hospital Museum, een oude bekende met een link naar het verhaal van The Elephant Man, en de ontdekking van het afgelopen schooljaar: de Wellcome Galleries in het Science Museum. Hier vonden we een verbluffend overzicht van recente medische geschiedenis.

Helaas heeft de coronacrisis verhinderd dat een aantal laatste excursies, o.a. naar de Healthcare beurs, konden plaatsvinden.