De Scheppersblog

Tweede graad

Mobiliteit/tijd

Jaarthema 2019-2020

Elk jaar krijgt één specifiek thema onze bijzondere aandacht. Dit schooljaar is dat ‘mobiliteit’. Kan het actueler? Onze wegen slibben dicht, maar daarom hoeven we zelf niet stil te blijven staan.

In ‘vervoer-ing’

Wie elke dag op tijd op school wil zijn, weet hoe belangrijk het is om goed te plannen. Wie te voet kan komen hoeft alleen de wekker op tijd te zetten. Kom je met de tram of met de bus? Dan vertrek je best ruim op voorhand. Kom je met de auto? Hou dan rekening met de files. Kies je voor de fiets? Waarschijnlijk win je tijd, maar rijd je wel langs de veiligste weg? Heb je de waterbus al eens genomen? En hoe goed ken je ons spoorwegennet? We gaan na welke transportmiddelen het snelst, goedkoopst, veiligst en duurzaamst zijn. En welke transportmiddelen zullen we gebruiken in de verre en nabije toekomst?

Ter land, ter zee en in de lucht

Antwerpen is een wereldhaven in hartje Europa. Goederen bereiken ons via de zee en vinden onmiddellijk hun weg naar het vasteland. Om vlotte verbindingen te blijven realiseren, lopen er in de haven tal van projecten op het vlak van duurzaam personenvervoer en infrastructuur. Ook worden de mogelijkheden van goederenvervoer via binnenvaart en spoor steeds ruimer. Hoe goed kennen wij onze haven eigenlijk? En waarom heeft Antwerpen een eigen luchthaven?

Anders bekeken

Het thema ‘mobiliteit’ is veel ruimer dan transport en logistiek. Heb je je al eens afgevraagd welke weg je kleding heeft afgelegd, voor ze thuis in je kast hangt? En welk parcours legden je ouders of (over-) grootouders af voor ze zich in Antwerpen settelden? Welke impact hebben oorlogen en natuurrampen op de mobiliteit van mensen? Welke migratiestromen zetten ze op gang? En zal dat ook gebeuren onder druk van de klimaatopwarming? Je belt waarschijnlijk vaker mobiel dan met een vaste lijn, maar ben je al thuis in mobiel bankieren? En ‘sociale mobiliteit’, wat is dat?

Je merkt het: ons jaarthema zal opnieuw- zowel binnen de vakken als ook vakoverschrijdend - veel in beweging zetten. We maken er samen een boeiend jaar van!

 


Imagine

De modeshow van de afdeling Creatie & Mode draaide dit jaar rond 'inspiratie'. De leerlingen lieten zich inspireren door bekende ontwerpers (Lagerfeld, Viktor & Rolf), merken (Balenciaga, Adidas), motieven (dierenprint, side-stripe) of culturele voorbeelden (cowgirls, Disney villains). 

Het 'podium' in het Oud Badhuis was vrij eenvoudig. De modellen liepen net zoals vorig jaar tussen het publiek. Achter hen bevond zich een muur van schetsen die leerlingen van hun ontwerpen hadden gemaakt. Drie grote schermen toonden filmpjes die telkens de inspiratiebron van de 'act' illustreerden. De show opende verrassend met een demonstratie van lichtkunsten door de heer Bruyninckx. Dan volgden de verschillende acts in de klassieke volgorde, waarbij de hogere jaren meerdere keren aan bod kwamen. Zelfs bij de mengeling van hogere en lagere jaren merk je dat de lagere jaren al heel snel mooi afgewerkte, draagbare kledij kunnen maken, terwijl de hogere jaren meer experimenteren met 'creatievere' ontwerpen. Toen de leerlingen van het zesde jaar hun avondjurk in de stijl van Viktor & Rolf mochten tonen, wisten we dat we weer aan het einde van een geslaagde show waren gekomen.

Een derde blad?

Een nummer van Creatie & Mode.

Verder lezen

Pennenvrienden

Op dinsdag 12 maart trokken de leerlingen van 4 Handel en 4 Handel-Talen naar Brussel om er hun pennenvrienden van het Lycée Daschbeck

Verder lezen

Ondernemer voor de klas

Ondernemer aan het woord

Verder lezen

Verkoopdag studentenbedrijven

Een initiatief van Vlajo

Verder lezen

Een gang vol vliegtuigen

Werkstukken van de leerlingen

Verder lezen

Een verse tussenstand

Meest recente gegevens i.v.m. de kalenderwedstrijd

Verder lezen

De excursies van 7IT

De afgelopen weken hebben de studenten van 7IT enkele interessante instellingen en organisaties bezocht. In de hogere zeevaartschool worden de toekomstige kapiteins opgeleid, mensen

Verder lezen

Werkplekleren bij Torfs

Leren op de werkvloer

Verder lezen

Driedaagse 5BSO Bredene

Team building in Bredene

Verder lezen

Projectweek BEEC

Een boekhoudkundige uitdaging

Verder lezen

Een wederdienst

Vrijdag 12 oktober. Een week nadat de leerkrachten zich volledig in geel en blauw hadden gehuld, was het de beurt aan de leerlingen

Verder lezen

Uitdagingen

De verschillende uitdagingen n.a.v. ons jubileum blijven ons verbazen. Daar staat Victor Scheppers plots voor de deur.

Verder lezen

Open bedrijvendag

Leerlingen bezoeken bedrijven.

Verder lezen

De geel-blauwe uitdaging

Leerkrachten in de schoolkleuren

Verder lezen

Ontbijt voor leerkrachten

Leerlingen trakteren.

Verder lezen

7IT op Het Eilandje

Kennismaking met de (geschiedenis van) de haven.

Verder lezen

De pers ontdekt de modeshow

Het wordt echt professioneel.

Verder lezen

Een ontmoeting tussen moeder en zoon

Een dag voor Mama

Verder lezen

Geld en politiek.

Nationale Bank en het Parlement

Verder lezen

Succes!

Vierentwintig uur werken voor een goed doel

Verder lezen

Verkoopmoment Retail & You

Unieke en betaalbare tweedehandskledij voor mannen, vrouwen en kinderen.

Verder lezen

Open Bedrijvendag (2)

Zondag, rustdag? Nee, niet voor sommige leerlingen… Zondag 1 oktober openden honderden bedrijven hun deuren voor de jaarlijkse Open Bedrijvendag georganiseerd

Verder lezen

Open Bedrijvendag

En onze leerlingen op televisie.

Verder lezen

Sportdag

Vrijdag 28 april was een ideale dag om nieuwe sporten te ontdekken.

Verder lezen

Walking 4 Burundi

Wandelen voor een goed doel

Verder lezen

Rome

Avonturen van de laatstejaarsleerlingen.

Verder lezen

Vastenactie

De jaarlijkse vastenactie ten voordele van onze activiteiten in Burundi heeft nu ook een eigen poster, een variant op het jaarthema.

Verder lezen

William B

Bezoek van The English Theatre Company

Verder lezen

Kunstbende

Vertegenwoordigers van de Kunstbende op bezoek

Verder lezen

Wat ruist er in het struikgewas?

Met de smartphone op jacht in de schooltuin

Verder lezen

Biënnales van Scheppers

Pittig Gekruid en de Verkeersdag

Verder lezen

CM in het Modemuseum

Het Modemuseum toont Scheppers

Verder lezen

Weerstation

We kunnen het schoolklimaat nu ook wetenschappelijk vastleggen.

Verder lezen

Scheppers bakt

Een actie van de leerlingenraad

Verder lezen