Mobiliteit/tijd

Jaarthema 2019-2020

Elk jaar krijgt één specifiek thema onze bijzondere aandacht. Dit schooljaar is dat ‘mobiliteit’. Kan het actueler? Onze wegen slibben dicht, maar daarom hoeven we zelf niet stil te blijven staan.

In ‘vervoer-ing’

Wie elke dag op tijd op school wil zijn, weet hoe belangrijk het is om goed te plannen. Wie te voet kan komen hoeft alleen de wekker op tijd te zetten. Kom je met de tram of met de bus? Dan vertrek je best ruim op voorhand. Kom je met de auto? Hou dan rekening met de files. Kies je voor de fiets? Waarschijnlijk win je tijd, maar rijd je wel langs de veiligste weg? Heb je de waterbus al eens genomen? En hoe goed ken je ons spoorwegennet? We gaan na welke transportmiddelen het snelst, goedkoopst, veiligst en duurzaamst zijn. En welke transportmiddelen zullen we gebruiken in de verre en nabije toekomst?

Ter land, ter zee en in de lucht

Antwerpen is een wereldhaven in hartje Europa. Goederen bereiken ons via de zee en vinden onmiddellijk hun weg naar het vasteland. Om vlotte verbindingen te blijven realiseren, lopen er in de haven tal van projecten op het vlak van duurzaam personenvervoer en infrastructuur. Ook worden de mogelijkheden van goederenvervoer via binnenvaart en spoor steeds ruimer. Hoe goed kennen wij onze haven eigenlijk? En waarom heeft Antwerpen een eigen luchthaven?

Anders bekeken

Het thema ‘mobiliteit’ is veel ruimer dan transport en logistiek. Heb je je al eens afgevraagd welke weg je kleding heeft afgelegd, voor ze thuis in je kast hangt? En welk parcours legden je ouders of (over-) grootouders af voor ze zich in Antwerpen settelden? Welke impact hebben oorlogen en natuurrampen op de mobiliteit van mensen? Welke migratiestromen zetten ze op gang? En zal dat ook gebeuren onder druk van de klimaatopwarming? Je belt waarschijnlijk vaker mobiel dan met een vaste lijn, maar ben je al thuis in mobiel bankieren? En ‘sociale mobiliteit’, wat is dat?

Je merkt het: ons jaarthema zal opnieuw- zowel binnen de vakken als ook vakoverschrijdend - veel in beweging zetten. We maken er samen een boeiend jaar van!

 


Mobiliteit/-tijd