Jubileum

Het Sint-Eligiusinstituut, de lagere school in de Van Helmontstraat 29 te 2060 Antwerpen, werd gesticht in 1894 en viert in het schooljaar 2018-2019 dus het 125-jarig bestaan. Het Scheppersinstituut Deurne & Antwerpen, dat tot de fusie met Sancta Maria Deurne in 2004 gekend was als de middelbare school Sint-Eligiusinstituut, neemt deel aan de feestelijkheden, die over het hele schooljaar zullen lopen.

De geschiedenis van de school / scholen

De Mechelse priester Victor Scheppers wil zich sedert 1835 inzetten voor de morele opvoeding van de verwaarloosde arbeidersjeugd. Hij sticht een congregatie die zich wijdt aan gevangenenzorg, onderwijs en ander liefdadig werk.  De broeders van Scheppers zijn momenteel nog actief in scholen in België, Italië, Argentinië en Burundi, waaronder 17 in België (Alsemberg, Beersel, Dworp, Anderlecht, Mechelen, Wetteren, Antwerpen, Herentals)

Op verzoek van pastoor Karseleers, stichter van de Sint-Eligiusparochie, opent de Congregatie van de Broeders van O.-L.-Vrouw van Barmhartigheid (Broeders van Scheppers) een lagere school in de Van Helmontstraat 29 onder de naam Sint-Eligiusgesticht op 1 oktober 1894. Stilaan groeit uit de lagere school een secundaire afdeling met een duidelijke handelsrichting. Kort na de tweede wereldoorlog groeit de school verder en komt er een afdeling voor hoger onderwijs bij.  In 1953 wordt ook het Sint-Fredegandusinstituut op de Lakborslei in Deurne-Noord overgenomen. In 2004, bij de overname van het Sancta Maria Instituut in Deurne, krijgt de secundaire school een nieuwe naam “Scheppersinstituut”. Sint-Eligiusinstituut blijft de naam van de lagere school.  

Geplande activiteiten

Het hele schooljaar 2018-2019 wordt opgevat als een reeks uitdagingen, waarbij het cijfer 125 centraal staat. Idealiter werken we met lagere en middelbare school 125 kleine of grote sportieve, creatieve, taalgebonden, … uitdagingen opdrachten af. Daarbij nodigen we ook verschillende doelgroepen (oud-leerlingen, ouders, leerlingen en personeel) uit voor aantal aan blikvangers: een bake-offwedstrijd voor een verjaardagstaart (19 november 2018), voor een zangfeest (23 februari 2019), een brunch (5 mei 2019) en een tentoonstelling (2 mei 2019). De apotheose wordt gevormd door een verrassing voor de leerlingen (3 mei 2019) en een jubileumfeestmaal voor het personeel (21 juni 2019).


Sint-Eligiusinstituut Antwerpen bestaat 125 jaar. Scheppersinstituut Deurne & Antwerpen viert mee.