Première

De bekende journalist en auteur Tom Naegels werkt op dit moment aan een boek over België als migratieland. Om het materiaal uit te testen startte hij in januari een reeks lezingen over het onderwerp en onze school kreeg de première.Op maandag 15 januari verzamelden de leerlingen van de zesde jaren in decafetaria waar de heer Naegels twee uur zou spreken over de geschiedenis van migratie naar België sinds de tweede wereldoorlog.

In 1944 werd de opluchting van de bevrijding snel opgevolgd door het besef dat het land voor een paar grote uitdagingen stond. Het herstel en de heropleving van de economie steunden voor een groot deel op één product: steenkool. Omdat de vraag groot was, de arbeidsmarkt vrij krap en het werk in de mijnen niet bepaald populair, moest België op zoek gaan naar werkkrachten in het buitenland. En zo begint het verhaal van een reeks migratiegolven, geleid door de regeringen van alle betrokken landen, die zelf hun eigen reden hadden om burgers naar het buitenland te sturen. Allerlei historische feiten hadden eigenaardige neveneffecten. De bouw van de Berlijnse Muur werd vreemd genoeg het startschot voor de migratie van Turken naar (West-)Duitsland. De Algerijnse burgeroorlog zorgde ervoor dat de Belgische regering een voorkeur gaf aan Marokkaanse immigranten.

Tom Naegels eindigde zijn verhaal van goede bedoelingen en onverwachte gevolgen in 1974, op het moment dat de georganiseerde economische migratie werd stopgezet. Dat was misschien spijtig omdat het verhaal van de families van een aantal van onze leerlingen dan pas begint. Maar dankzij de lezing van de heer Naegels, die met een spontane aanpak nooit in de rol van docerende meester viel, zullen de aanwezigen intussen een beter beeld hebben van de verschillende historische krachten die ons land en de rest van Europa hebben gevormd.

Een lezing over België als migratieland