Biënnales van Scheppers

Sommige activiteiten op het Scheppersinstituut nemen zo'n grote vorm aan dat je ze maar om de twee jaar te zien krijgt. Op 29 april mochten de leerlingen van de derde graad deelnemen aan de Verkeersmarkt, een reeks opleidingen, workshops en lezingen rond het thema 'verkeer'. Naast heel praktische uitleg over auto- en fietstechniek, kregen de leerlingen ook instructies over de juiste manier om een (verkeers)slachtoffer te reanimeren. Verder vertelden de Responsible Young Drivers over de gevaren van het weekendverkeer. Voor wie al aan zijn/haar eerste auto denkt, bleek de uitleg over het belang van de juiste verzekeringen heel interessant. Het werd echt stil wanneer de leerlingen geconfronteerd werden met getuigenissen van mensen die (zware) verkeersongevallen hadden overleefd of die zich als persoon met een handicap door het Vlaamse verkeer moeten loodsen. Net zoals bij de vorige edities konden de leerlingen de geslaagde combinatie van praktijk en theorie, simulatie en confrontatie met de werkelijkheid appreciëren.

Enkele weken later, op 10 mei, vond de derde uitgave van Pittig Gekruid plaats (Pittig, pittiger, pittigst?). Het project dat in 2013 bekroond werd met een prijs van de Stichting Koningin Paola, laat leerlingen van het derde jaar kennismaken met steden en gemeentes uit de provincie Antwerpen. In kleine groepjes namen ze de bus of trein naar een locatie die ze pas die ochtend opgegeven kregen.  Ter plaatse moesten ze de talenten bundelen om een aantal originele opdrachten tot een goed einde te brengen. Op het einde van de dag werden ze door het gemeentebestuur ontvangen en werden ze beloond met een mand streekproducten en een potje kruiden. Op die manier brachten ze hun geziene leerstof in de praktijk en oefenden ze zich in teamspirit. Daarnaast ontdekten ze de bestuurlijke niveaus van de gemeenten en de provincie. De kruiden belanden uiteindelijk in de schooltuin. Als je de foto's bekijkt, merk je dat veel leerlingen onder de indruk waren van de vriendelijkheid en de ernst waarmee ze ontvangen werden op gemeentehuizen van o.a. Nijlen, Kalmthout, Boom en Turnhout.

De volgende edities verwachten we in 2018.

Pittig Gekruid en de Verkeersdag