Inside Out

Er bestaat op onze school een traditie om  film als meer dan louter amusement te behandelen.  De ‘zevende kunst’ helpt onze leerlingen vreemde talen te leren, de moderne beeldcultuur te begrijpen en inzicht te krijgen in hoe verhalen worden verteld.  De betere film kan onze kijk op de wereld ook verruimen.

Om dit met succes uit te werken, moet je eerst een basis leggen. Daarom krijgen de leerlingen van het eerste jaar een reeks lessen rond film en mogen ze een recente prent bewonderen/analyseren. De meesterwerkjes van animatiestudio Pixar lenen zich uitstekend voor die opdracht. Dit jaar schotelden we de leerlingen  “Inside Out’” voor, een film die recent nog genomineerd werd voor meerdere Oscars (o.a. beste animatiefilm &  beste originele scenario).

Het begon voor de leerlingen allemaal met enkele werkblaadjes om zich te verdiepen in termen zoals 'genre', 'animatie' en 'emoties'. Want in deze film draait het om emoties. De leerlingen werden zo goed mogelijk voorbereid op deze filmvertoning. De leerkrachten Nederlands overliepen ook de nodige woordenschat en uitdrukkingen zodat de leerlingen de film tot in de subtielste details konden begrijpen.

Op dinsdag 12 januari kwamen alle klassen van het eerste jaar dan samen in zaal Eligio op campus Antwerpen om op groot scherm de film te bekijken. Nadien volgde er in de klas nog een nabespreking en een creatieve opdracht. Leerlingen zullen bijvoorbeeld een gedicht schrijven over hun favoriete emotie. Daar lezen we later meer over in de schoolkrant.

Filmonderwijs